Ben je nieuwsgierig hoe een yogales van mij eruit ziet? Ik neem je even kort mee in het ritme dat elke les volgt, zodat je een idee krijg van wat je kunt verwachten.

Elke les is uniek en anders, maar de meeste onderstaande elementen vormen de solide basis.

Korte introductie

Wanneer er deelnemers zijn die nog niet (vaak) (Yin) yoga hebben beoefend vertel ik kort wat yoga is, het verschil tussen Yin en Yang in het leven an sich en hoe dit vertaalt naar yoga. Wanneer het les een thema heeft, zal ik dit ook kort toelichten. Verder zal ik gedurende de les je stap voor stap begeleiden en aanvullende informatie geven waar dat nodig is.

Aarden

Altijd observeren we aan het begin van de les onze eigen ademhaling. Zo halen we onze gedachten even weg van het to-do lijstje en alle andere gedachten die door ons hoofd dwalen en komen we terug naar ons lichaam.

Na het observeren, gaan we door middel van ademhalingsoefeningen onze ademhaling gericht sturen. Door bewust gebruik te maken van je ademhaling geef je lichaam het seintje te geven dat het mag ontspannen. En dat is cruciaal bij de Yin Yoga. Hoe we dat doen? Dat verschilt per les.

Door middel van pranayama (ademhalingsoefeningen) zul je ervaren wat een krachtige tool je ademhaling is op je lichamelijke en mentale welzijn en hoe jij jouw ademhaling kunt gebruiken.

Na de ademhalingsoefeningen doen we de ene keer een kleine bodycheck, de andere keer zet je een intentie en soms zal ik tijd maken voor een korte meditatie. En laat je niet afschrikken. Dit is super laagdrempelig en ik help je om je gedachten leeg te maken, om zo nog beter te kunnen ontspannen tijdens de yogaposes.

Where the intention goes, the energy flows.

Ohm chanten

Als afsluiter van de eerste fase van de les, nodig ik iedereen uit om met mij mee ‘Ohm’ te chanten. Je bent altijd vrij in wat je wel en niet doet tijdens de les. Alles mag en niks moet.

In het begin voelde het voor mij ontzettend onwennig wanneer yogadocenten dit als onderdeel hadden van een yogales. In het begin deed ik niet mee, maar toch prikkelde het mijn interesse en OOOOOOH wat is het fijn om uit volle borst te zingen.

Samen Ohm chanten is een moment van verbinding tussen jouw lichaam en jouw ademhaling. Het is een verbinding onderling, omdat je dit gezamenlijk doet met de groep. En samen chanten klinkt zo veel mooier dan alleen. En de klank heeft een zoemend effect in je borstkas. Die trilling die jij creëert, reist door je hele lijf. En creëert zo nog meer ontspanning.

Ik merk ook dat mijn leerlingen nu, na een paar maanden, zo anders, met meer harmonie en passie chanten dan in het begin. Het is voor mij echt een magisch moment van de les.

Ik nodig je uit om te ontdekken wat het voor jou doet.

Asana’s / Yogaposes

Dan is het tijd voor wat de meeste mensen zien als ‘yoga’: de yogaposes. Er zijn heel veel soorten yoga: hatha, vinyasa, aerial en nog veel meer. Waar je bij de meeste yogavormen focust op de spieren, houding  en beweging ligt de focus bij Yin yoga op het verbindende weefsel.

Het verbindende weefsel houdt ons lichaam bij elkaar als je al je botten en spieren verwijderd. Door Yin stretchen we het verbindende weefsel en dat werkt als een interne massage. Yin yoga houd je lichaam soepel. Maar doordat het verbindende weefsel dieper ligt dan de spieren, houden we de Yin poses langere tijd aan (2-5 minuten). Want pas na 1,5 minuut geeft je brein je lichaam het seintje dat het mag ontspannen en pas dan werken we met het verbindende weefsel.

Yin draait om vertragen, naar binnen keren en ontspannen en werkt met het verbindende weefsel dat ons lichaam bij elkaar houdt.

Bij Yin benader je de yogaposes volgens de 4 principes:

  • Vind jouw zachte grens
  • We commiteren ons tot stilte
  • We blijven er een tijdje
  • We zijn lief voor ons zelf

Meer over de 4 principes van Yin https://studio-zee.nl/de-4-principes-van-yin-yoga/

Na de yogapose is het tijd voor de ‘rebound’, oftewel het ‘navoelen’. Even op ontspannen wijze liggen, zodat het lichaam kan kalibreren na de pose, het bloedsomloop zonder belemmeringen kan stromen en energie weer vrij kan bewegen in het lichaam.

Er zijn heel veel yin yogaposes die verdeeld zijn in 6 categorieën. Vind je het leuk om er een paar op te zoeken? Dan kun je googlen op:

  • Puppy pose
  • Catterpillar
  • Butterfly
  • Supported fish pose

Ja, het lijk wel een dierentuin in de yogastudio.

En schrik niet van alle yogi’s die hun tenen kunnen kussen. Yin is functionele yoga. Het gaat niet om hoe het eruit ziet, maar hoe het voelt. En elke pose is aan te passen naar jouw unieke lichaam. Zo vinden we samen de pose en de hoeveelheid stretch die voor jou op dat moment goed voelt.

De focus tijdens de asana’s ligt op ‘naar je lichaam leren luisteren’ en ‘rust vinden in je gedachten’.

Savasana

De eindontspanning. Laat je wegvoeren op de muziek terwijl je compleet ontspannen op je matje ligt, onder een wollig dekentje. Even bijkomen, ontspannen en integreren wat we in de les allemaal (niet) hebben gedaan.

Ohm

Na de Savasana chanten we gezamenlijk Ohm om de les gezamenlijk af te sluiten. Daarna is het tijd om je langzaamaan weer te begeven in de wereld buiten de studio. Maar je zult de les ontspannen en verlicht de les verlaten.

Het gevoel en het effect van Yin kun je niet onder woorden brengen. Je kunt het het beste ervaren.

Ik hoop je een keer te kunnen verwelkomen tijdens een les of workshop. Het programma van mij vind je hier: https://studio-zee.nl/aanbod/