Overvloed aan prikkels.

Beeldschermen: je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. En dat leidt tot een overstroming aan impulsen en informatie, waardoor ons brein niet meer volledig kan uitrusten.

Hoe veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon als wekker (ikzelf ook. Ik ga hier niet pretenderen dat ik ‘beter’ ben dan jij of de buurvrouw)? En dan is de kans groot dat je meteen even je social media checkt. In ons brein komt dan dopamine en oxytocine. Dopmine is een geluksmomenten en oxytocine wordt ook het knuffelhormoon genoemd. Deze twee vormen een beloningssysteem. Het gevoel dat daar uit voortkomt is verslavend. Niet zo gek dus dat we zo veel tijd online op Facebook besteden en uren door Instragram Feeds scrollen.

Na de benodigde tijd op deze Social Media kanalen, zetten we een kop koffie en smeren we een broodje waarna we vervolgens de krant openslaan (digitaal of op papier), want we ‘mogen’ immers niks missen. Dan stappen we in de auto of trein, of nemen een paar treden naar onze werkkamer waar we ons vervolgens achter een bureau en computer scharen. Lang zitten in dezelfde houding, en weer naar een scherm staren.

In de pauzes moeten we nog wat dingen regelen voor het huishouden: wat is er eigenlijk in de Bonus, hoe laat is Holland Bakt op TV en we verzenden tussendoor nog de nodige appjes.

Wanneer we eindelijk klaar zijn met werken, hebben we het wel verdiend om tijdens het koken een serietje aan te zetten op de iPad of een muziekje te luisteren. En wanneer de warme hap naar binnen is geschoven, de tafel is afgeruimd en de kinderen op bed liggen is het eindelijk tijd voor je favoriete serie….

 

We zijn hier niet voor gemaakt.

Overal en continue wordt er informatie op jouw afgestuurd, die jouw lijf en hersenen maar even moeten verwerken. Daar zijn wij niet voor gemaakt. Evolutionair gezien, kunnen wij deze prikkels, de piepjes van appjes, notificaties etc. Niet aan zonder meteen in ‘fight or flight’ modus te komen. Onze hersenen zijn moe. Onze lijven zijn moe. Aan het einde van de dag willen we vaak alleen maar op de bank hangen en zijn we te moe om die trap omhoog te gaan om ons bed in te kruipen. Met het resultaat dat we nog langer voor die tv blijven hangen.

 

Ik luid de noodklok!

Hierbij luid ik bij jou hopelijk de noodklok. Ik negeerde die noodklok te lang en kwam met een burn-out thuis. En ik ben niet alleen. Het meerendeel van de volwassenen ervaart burn-out gerelateerde klachten of zit er vol in. Jouw lichaam is moe, jouw brein is moe. We zijn niet gemaakt om zo door te gaan.

En misschien heb je geen heftige klachten, maar herken je je toch in de volgende situaties:

Je hebt de wens om energieker de dag door te komen. Wil je wat zelfverzekerder in je vel zitten. Slaap je slecht? Is je lontje korter dan ‘normaal’? Wil je beter voor je lichaam zorgen? Vraag je je regelmatig af of er niet meer in het leven is dan dit…

 

Yin Yoga als onderdeel van een holistische aanpak.

Yin Yoga kan jouw pauze knop zijn en je helpen je lichaam en brein tot rust te brengen. Maar Yin Yoga is geen alles-heler. Ik ben voorstander van een holistische aanpak, waar Yin Yoga zeker een onderdeel van kan zijn. Yin Yoga kan helpen om te ontspannen. Het kan helpen om opgekropte emoties en herinneringen los te laten. Yin Yoga verzorgt op jouw lichaam op zachte en ontspannen wijze en creëert nieuwe ruimte. Ruimte voor vernieuwde energie en nieuwe inzichten.

 

Yin Yoga is voor jou.

Yin Yoga is voor jou als je wilt ontspannen. Yin Yoga is voor jou als je wilt opladen. Yin Yoga is voor jou als je toe bent aan een beetje rust. Yin Yoga is voor jou als je meer uit je lichaam en het leven an zich wilt halen. Je hebt geen ervaring met yoga nodig voor Yin Yoga. Je hoeft niet lenig te zijn. Yin Yoga is voor iedereen die er nieuwsgierig naar is.