De kunst van Yin Yoga is ontspannen, stillness en te vertragen.

Wanneer je dit genoeg op de yogamat toepast, zal het langzaamaan doordruppelen in je dagelijkse leven. You will master the art of slow living, the start of a happier life.

A note: Doordat de grondlegger van Yin Yoga niet Nederlands is en ik de Yin Yoga docentenopleiding in het Engels gevolgd heb, is het haast onmogelijk om onderstaand verhaal 100% in het Nederlands over te brengen. Je zult daarom in deze tekst regelmatig Engelse termen teruglezen. Taal is niet identiek vertaalbaar en door deze woorden en termen in het Engels te gebruiken, krijgt het verhaal meer glans en waarde.

Wanneer je dit genoeg op de yogamat toepast, zal het langzaamaan doordruppelen in je dagelijkse leven. Bij Yin Yoga gaat het niet om de eindpose, maar om de progressie en hoe je met je lichaam omgaat tijdens de les; liefdevol. Het gaat om ruimte creëren in je lichaam en hoofd om zo je energie vrijer te laten stromen. Door de 4 principes van Yin Yoga toe te passen tijdens elke houding, zul je op de Yin wijze dit faciliteren.

 

1. Find an appropriate edge / zoek op zachte wijze jouw grens

Wanneer je in de pose komt, neem dan de tijd om je lichaam te voelen. Je bent op zoek naar de grens tussen spanning en ontspanning. Je zoekt jouw randje op. En houd in gedachten dat het echt de subtiele kant van het randje genoeg is. Bolsters, blokken, dekentjes en riemen kunnen je helpen om te ontspannen in de pose. We gebruiken geen kracht, we forceren niet. Je zult merken dat na een paar minuten de zwaartekracht in samenwerking met je ademhaling zorgen voor een kleine progressie in de pose.

 

2. Stillness

Zodra je jouw eerste grens hebt gevonden en je comfortabel bent, blijven we stil. Stil in lichaamsbeweging en geluid. We blijven rustig ademen naar de plekken in het lichaam waar je nog wat spanning voelt. Door stil te blijven, geven we het verbindende tissue (fascia) de kans om te ontspannen, op te rekken en beter te doorbloeden. Zodra je beweegt, geeft je brein een seintje dat het weer focust op de spieren en dat terwijl de Yin tissue/het verbindende tissue de focus heeft tijdens Yin yoga.

Naast fysiek stil te blijven, proberen we ook de gedachten tot rust te brengen en ‘stillness’ te ervaren. De nadruk ligt hier op ‘proberen’. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Gedurende de tijd zul je merken dat het je beter afgaat.

 

3. Stay for a while / neem de tijd

Yin yoga poses worden vaak 2-6 minuten aangehouden. Je hersenen geven na 60 a 90 seconden een seintje aan het verbindende weefsel dat het zich kan ontspannen. Des te langer je de pose aanhoud, des te meer ruimte er kan ontstaan in het verbindende weefsel, doordat de zwaartekracht en jouw ademhaling de tijd krijgen hun werk doen.

 

4. Be gentle for yourself / wees lief voor jezelf

Yin is slow en gentle. Door langzaam in en uit de pose te gaan, geef je het verbindende weefsel de kans om te reageren en weer te activeren. Zo verminder je de kans op blessures.

Wanneer je in de pose komt, zoek je ook jouw zachte grens. We forceren niet. Zoek de plek waar je kunt ontspannen, maar wel nog spanning voelt. Je zoekt niet een specifieke vorm. Het is belangrijk naar je lichaam te luisteren. Zodra je een scherpe, stekende pijn voelt, kom je meteen terug.

De ene keer voelt de pose ook anders aan dan de andere keer. En er kan zelf verschil zijn tussen je linker en rechterzijde. Dit is normaal. We zijn allemaal anders, elke dag is anders, elke situatie is anders. Accepteer dat, laat het plaatje in je hoofd los en ontspan.

 

Vaak vragen we meer van onszelf dan dat anderen van ons verwachten. Wees lief voor jezelf.