The fixed growthset versus the growth mindset.

Carol Dweck is psycholoog en professor psychologie aan de universiteit van Stanford met een expertise in motivatie, persoonlijkheid en ontwikkeling. Haar boek is goed leesbaar voor iedereen die niet in het vak zit en het verhaal wordt grondig onderbouwd met veelal haar eigen onderzoeken. In het boek ‘Mindset’ wordt er een onderscheid gemaakt tussen de ‘fixed mindset’ en de ‘growth mindset’ en het invloed die je mindset heeft op je leven.

Een mindset is aan te leren en daardoor ook af te leren. Iedereen heeft een fixed mindset en een growth mindset in zich. Vaak heb je gedurende de jaren heen een voorkeur ontwikkeld. Mensen die de voorkeur geven aan de fixed mindset blijven binnen hun comfortzone en doen vooral waar ze al goed in zijn, uit angst voor mislukking. En die eventuele mislukking betrekken zij op hun identiteit ‘ik ben een mislukking’. Ze geloven dat talenten zijn aangeboren. En dat dus al is bepaald hoe zij zijn/zullen zijn. Mensen met een growth mindset zien alles in het leven als iets dat te leren is door te proberen, oefenenen en falen. Ze geloven dat ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en dat een mislukking slechts een les in het leven is wat er bij hoort. Het is een kans om te leren.

Waar men met een dominante fixed mindset leeft op basis van beslissingen die gebaseerd zijn op angsten, zien mensen met een growth mindset mogelijkheden om te leren, groeien en ontwikkelingen.

‘When you enter the world of the growth mindset, everything changes. It brightens, it expands, it fills with energy, with possibility. You think, Gee, that seems like fun’.

Alles in het leven begint met 1 gedachte. En jouw gedachtepatroon is een keuze. Je kunt namelijk een mindset aanleren/afleren. Lees Mindset en versterk jouw growth mindset, zodat je jouw leven vorm kan geven door te ontdekken, vol vertrouwen en met plezier. Zie het leven als een spel vol kansen om te leren en te ontwikkelen.

Dit boek is ook fantastisch voor ouders om een nieuw of verdiepend perspectief te krijgen in opvoeden. Er is een heel hoofdstuk aan gewijd.

Ben je nieuwsgierig naar wat dit boek voor jou kan betekenen? Je kunt hem hier bestellen: https://ap.lc/qFGrc.