‘Alleen door iets te proberen, kun je iets leren.’ Is wat ik tegen mijn dochter zeg, wanneer ze opeens een kook-experiment van mama op d’r bord krijgt, of wanneer we naar een (voor haar) nieuwe plek gaan.

Vorige week bedacht ik me, wanneer heb ik eigenlijk echt iets nieuws geprobeerd? Wanneer ben ik  echt buiten m’n comfortzone gestapt?

Ik legde Matthijs (mijn man) dezelfde vraag voor en beiden moesten we bekennen dat dat eigenlijk best lang geleden was. Best hypocriet als je het zo bekijkt. Een ander vertellen hoe het moet en het zelf niet naleven.

En het is waar! Alleen wanneer je iets nieuws probeert, buiten je comfortzone stapt, kun je groeien.

Waar ik toen even niet snel iets kon bedenken, was het zondag zo ver. Mijn kans om buiten mijn comfortzone te stappen. Het was de dag van de Lente Workshop, de Yin Yoga workshop waar de lente centraal stond en het thema ‘tot bloei komen’ was.

En ook al geef ik nu een paar maanden wekelijks yogales. Dit is echt next level, zo’n workshop. Voor mij, qua ervaring en qua ervaring die ik wel creëren voor de deelnemers.

Het begon allemaal met een idee, en dat neerzetten met een thema, de inhoud van de les en dat vervolgens presenteren en verkopen. In de hoop dat mensen voelen wat ik wil overbrengen, zodat ze een kaartje kopen. En bij elke stap komt een achtbaan aan emoties, van onzekerheid, enthousiasme, passie, twijfel en creativiteit. En alles door elkaar.

En zo stond ik daar op zondagochtend in de yogastudio met bibberende handjes de kaarsjes aan te steken. De matjes lagen klaar, de bloemen in de vaas, ik had alles bij me wat op mijn lijstje stond incl. meerdere pagina’s aan aantekeningen. Oh wat was is onzeker en wat voelde ik me bloot. Want dit was mijn product, mijn idee, van A tot Z op mijn manier.

Ik had de intentie gezet om te genieten, en door mijzelf daar regelmatig aan te herinneren gedurende de workshop is dat ondanks de onzekerheid toch gelukt. Ik heb genoten! Van elk liedje, van elke stap, van elke houding, van de faciliterende rol en van de mooie woorden die ik mocht ontvangen na afloop.

 

Wat een roze wolk die er mocht bestaan ondanks de onzekerheid. Want ik heb wat nieuws geprobeerd en daardoor wat geleerd.

 

En door die ervaring erbij, merkte ik dat ik afgelopen maandag en dinsdag anders lesgaf dan voorheen. Met meer zelfverzekerdheid. Ik durfde dingen anders te verwoorden, te experimenteren en meer op mijn intuïtie te vertrouwen.

Wat een mooie les heb ik geleerd. Het was een prachtige ochtend voor ons allemaal.

 

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws geprobeerd?